Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

Patrimonium 2022 – 2023

Durata evenimentului

începutul evenimentului
29.05.2024
sfârşitul evenimentului
01.09.2024

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, vă invită miercuri, 29 mai 2024, ora 18:00, la vernisajul expoziției „Patrimonium 2022-2023” – o expoziție care aduce în fața publicului donațiile importante care au intrat în patrimoniul muzeului în această perioadă, piese restaurate în Laboratorul Zonal de Restaurare precum și piese de pe șantierele arheologice la care au participat specialiștii MNaB.

„Patrimonium 2022-2023” înseamnă peste 500 de exponate, incluzând piese remarcabile precum pictura „Legenda din Caransebeș”, portretul lui János Bachó de Dezsér, portretul generalului Kristof Károly Piatsek și diverse obiecte din colecția Virgil Birou, ilustrând diversitatea și bogăția patrimoniului cultural al Banatului.

Datorită dezvoltării urbane și a infrastructurii, au fost desfășurate numeroase șantiere arheologice de salvare și săpături de descărcare arheologică. Un exemplu deosebit este situl Cornești, unde s-au realizat cercetări alături de prestigioase instituții internaționale, îmbogățind colecțiile muzeale și cunoștințele despre Epoca Târzie a Bronzului.

Prin strategii coerente de achiziții susținute financiar de Consiliul Județean Timiș, dar și din donații, patrimoniul Secției de Istorie și al Compartimentului de Arte Vizuale s-a îmbogățit cu numeroase obiecte valoroase, incluzând diplome nobiliare, medalii, monede, fotografii, lucrări de pictură, grafică și sculptură. Donațiile importante, cum ar fi cele din partea doamnei Annemarie Podlipny-Hehn și a familiei Kämpfer, adaugă valoare istorică și culturală patrimoniului muzeal.

Laboratorul Zonal de Restaurare, reacreditat recent, continuă să asigure conservarea și restaurarea bunurilor culturale. Specialiștii muzeului vor prezenta de asemenea obiecte restaurate.

Astfel, vă invităm să participați la vernisajul expoziției, miercuri, 29 mai 2024 de la ora 18:00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia.

Vă așteptăm!

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down