Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

Patrimoniul sub reflectoare Timișoara – Lumi paralele

Durata evenimentului

începutul evenimentului
12.05.2023
sfârşitul evenimentului
23.08.2023

Muzeul Național al Banatului în parteneriat cu Universitatea Politehnica Timișoara, prin Centrul de ID/IFR și e-Learning și Centrul Multimedia, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, aduce în fața vizitatorilor începând din 12 mai 2023, ora 18:00, o expoziție inovativă și interactivă.

Expoziția propune publicului o incursiune în istoria cartierelor printr-o cheie barocă: alegoria simțurilor, prezentând secvențe din viața cotidiană din Iosefin (2019), Elisabetin (2020), Fabric (2021), Cetate (2022) și Giroc (2023), un cartier-dormitor din perioada comunistă.

În mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia vor fi expuse bunuri culturale de patrimoniu din colecțiile Muzeului Național al Banatului, care ilustrează viața economică, socială și culturală a celor 5 cartiere din Timișoara, alături de diverse surse de memorie: fragmente de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii). Expoziția cuprinde o selecție importantă de cărți poștale, fotografii, sigilii, diplome de breaslă, care depun mărturie despre secvențe din istoria celor 5 cartiere ale Timișoarei și diversele comunități cultural-lingvistice.

Vizitatorii vor rămâne cu bucuria de a fi explorat spații urbane prin prisma unor personalități marcante ale orașului. Voi avea ocazia de a explora istoria acestor cartiere prin simțuri:

  • văzul și lumea Valeriei Pintea din cartierul Iosefin, prin romanul Lianei Maria Gomboșiu;
  • tactilul și lumea ascunsă într-un cufăr a lui Netti Diel din cartierul Elisabetin, prin intermediul jurnalului de familie al Piei Brînzeu;
  • auzul și lumile în destine din cartierul Fabric, aflate în arhiva Grupului de Istorie Orală și Antropologie Culturală, înființat și coordonat de doamna Smaranda Vultur;
  • olfactivul și lumea din oglinda cartierului Cetate, din perspectiva poeziilor scrise de Robert Șerban și a textelor selectate de Smaranda Vultur și Roxana Rogobete;
  • gustativul și lumile paralele din cartierul Giroc, suprinse în jurnalul Sorinei Jecza, impresii vizuale și informații din Revoluția din ‘89.

Vizitatorii vor putea participa imersiv prin diverse instalații care utilizează  tehnologii de realitate augmentată, virtuală, mobilă la descoperirea poveștilor din spatele exponatelor sau a diverselor locații din Timișoara, vor putea interacționa cu instalațiile imersive vizuale și auditive.

Fragmentele de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii) sunt folosite de cadrele didactice și studenții Universității Politehnica Timișoara pentru dezvoltarea unei aplicații web și a 2 aplicații mobile (Android și iOS), pe baza unei structuri ierarhice, dar și de mapare geografică, și punerea lor la dispoziție prin intermediul unor mese interactive multimedia, a ochelarilor de realitate virtuală, a telefoanelor și tabletelor mobile și a display-urilor acre vor permite explorarea picturilor în realitate augmentată. Aplicațiile digitale vor permite utilizatorilor să lase comentarii și să adauge propriile povești personale. Fragmentele de interviuri și texte literare (roman, jurnal, memorii)  vor fi folosite și în aplicațiile de realitate augmentată și virtuală. Toate materialele create sunt sub licență liberă, reutilizabilă, parțial unele vor fi integrate în Biblioteca digitală Europeana, cel mai mare portal de arhivare a memoriei culturale din Europa.

Expoziția muzeală poate fi urmărită atât în format fizic, dar informațiile sunt și în format digital, evenimentele vor fi transmise online, se vor organiza tururi virtuale.

Vernisajul din 12 mai 2023 va fi transmis online.

Spotlight Heritage Timișoara/Patrimoniul sub reflectoare este o inițiativă culturală digitală a Universității Politehnica Timișoara realizată în parteneriat cu Muzeul Național al Banatului, parte a Programului Cultural Timișoara 2023 Capitală Europeană a Culturii. Proiect cultural co-finanțat de Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte, Consiliul Județean Timiș, Ministerul Culturii, EEA and Norway Grants.

 

Componentele digitale ale proiectului sunt accesibile online la adresa https://spotlight-timisoara.eu/ și prin aplicațiile mobile care pot fi descărcate din magazinele Android și Apple sau căutând „Spotlight Heritage Timișoara”.

Informații despre eveniment sunt disponibile și pe:

 

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down