Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

Expoziția Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Colecția de antichități egiptene.

Durata evenimentului

începutul evenimentului
sfârşitul evenimentului

Vineri, 10 februarie 2017, ora 13.00 a avut loc vernisajul expoziției Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Colecția de antichități egiptene.

Expoziția prezintă întreaga colecţie de antichităţi egiptene a Muzeului Naţional al Banatului ce constă din 52 de piese: amulete, scarabei, figurine – uşabti, statuete, un sicriu, o mască mortuară, vase, opaiţe, un fragment textil, un picior uman mumificat, o mumie de crocodil, cuprinse cronologic între perioada Regatului Vechi și perioada romană (anii 2686 a.Chr. – 395 p.Chr.).

Totodată, expoziția dezvăluie date biografice interesante ale celor care au donat antichitățile egiptene muzeului timișorean între 1879-1909, precum și date despre istoria frământată a acestei colecții de-a lungul sec. al XX-lea.

Deși colecția a mai fost expusă de-a lungul timpului, este pentru prima oară când își “dezvăluie” misterele în întregime, piesele și inscripțiile lor fiind identificate și încadrate cronologic de dr. Branislav Anđelković (cunoscut egiptolog, profesor la Universitatea din Belgrad).

Primele antichităţi egiptene au intrat în colecţia muzeului timişorean în 1879, fiind donate de preotul romano-catolic Emil Folly (o mască mortuară reprezentând un cap de femeie și o statuetă ușabti), iar ultima piesă egipteană (un picior uman mumificat) a fost înregistrată în 1909, donată de un student timişorean, Láng Lehel.

În mod deosebit, se remarcă donaţiile din anii 1906 şi 1908 – constând în 38 de antichități – ale lui Max Herz Bey (1856-1919), arhitect cu origini în Banat, director al Muzeului Arab din Cairo, legat sentimental de orașul Timișoara. Alte piese egiptene provin din importante colecții de la sfârșitul sec. al XIX-lea și începutul sec. XX: Ormós, Pongrácz.

Cele mai vechi piese din colecția Muzeului Național al Banatului sunt: un vas miniatural, de culoare roșie, datat în timpul Regatului Vechi (2686 a.Chr. – 2160 a.Chr.). și un ulcior gri din timpul Regatului Mijlociu (2055-1650 a.Chr.). Însă, cele mai valoroase piese ale colecției sunt fragmentele unui sicriu antropoid din lemn, cu picturi și hieroglife, datat în timpul Dinastiei a 21-a (cca 1039 a.Chr.), donate de Max Herz Bey în 1906. Se remarcă, de asemenea, mumia unui pui de crocodil, datat în Perioada Târzie (664-332 a.Chr.), donat în 1892 de custodele muzeului timișorean de atunci, dr. Berkeszi István.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, în perioada 10 februarie – 30 iunie 2017, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timișoara.

Această expoziție deschide o serie mai lungă de expoziţii temporare ale Muzeului Național al Banatului, în care vor fi prezentate cele mai valoroase piese din colecțiile de istorie și arheologie, reprezentând tezaurul muzeului, ce vor putea fi admirate de public un timp mai îndelungat.

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down