Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

Expoziția temporară Ștampile Tegulare

Durata evenimentului

începutul evenimentului
sfârşitul evenimentului

Expoziția este dedicată memoriei împăratului Traian, la împlinirea a 1900 de ani de la apoteoza acestuia. Aceasta se înscrie în seria de evenimente și manifestări științifice organizate la nivel național, închinate domniei împăratului Traian, Muzeul Național al Banatului având datoria de a pune în valoare patrimoniul atheologic propriu, cu atât mai mult cu cât deține piese care se datează cu certitudine în timpul domniei celui care a fost Optimus Princeps.

Expoziția reunește cele mai reprezentative piese din colecția de tegulae romane ștampilate a Muzeului Național al Banatului, provenite din cercetările arheologice efectuate de-a lungul timpului la Jupa (Tibiscum), Berzovia (Berzobis), Orșova (Dierna), Criciova, Pojejena, dar și exponate spectaculoase prin ineditul și importanța lor istorică de la Colonia Ulpia Traiana Augusta Dacica Sarmizegetusa, Cenad și Sânnicolau Mare. Colecția de tegulae romane ștampilate a Muzeului Național al Banatului este cea mai bogată la nivelul Banatului istoric și cuprinde peste 250 de piese întregi și fragmentare, descoperite în cele mai importante situri arheologice de epocă romană imperială (secolele II-III p.Chr.). În cadrul expoziției se disting câteva piese unicat cum ar fi tegula cohortei II Hispanorum, cu reprezentarea în relief a soldatului roman salutând stindardul de luptă (tipic artei provinciale romane) sau cele cu însemnele Legiunii XIII Gemina, cu antroponim, găsite în context medieval la Cenad și Sânnicolau Mare.

Aceste tegulae alături de multe altele, descoperite îndeosebi la Tibiscum și Colonia Sarmisegetusa pot fi admirate până la sfârșitul lunii octombrie a anului curent. În ultimii ani, există la nivel european un curent care are ca scop valorificarea și promovarea optimă a pieselor epigrafice minore, cum sunt și aceste ștampile tegulare; explică muzeograful Călin Timoc, arheolog expert în Epocă Romană Târzie.

Expoziția este organizată cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, de către specialiștii Secției de Arheologie și se adresează atât publicului larg, cât și publicului de specialitate: arheologi, specialiști ai perioadei, istorici, cadre universitare cu pregătire în studii romanice, profesori de latină, studenți și iubitori de istorie, prieteni ai muzeului.

Expoziția poate fi vizitată de marți până duminică, între orele 10.00-18.00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia, str. Martin Luther nr. 4, Timișoara.

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down