Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

Cornești. Povestea celei mai mari fortificații preistorice din Europa

Durata evenimentului

începutul evenimentului
22.06.2023
sfârşitul evenimentului
22.06.2023
Muzeul Național al Banatului organizează lunar, o serie de prelegeri pentru publicul larg, cu scopul de a populariza istoria Banatului și proiectele de cercetare ale specialiștilor MNaB. Acestea fac parte din proiectul “SERI DE POVESTE LA MUZEU”, inițiat de colegii de la Secția Arheologie, și au loc în mansarda Bastionului Maria Theresia.
În ultima seară de poveste din acest ciclu de prelegeri ne vom delecta cu istoria unuia dintre cele mai importante monumente arheologice  ale Europei. Fortificația de epoca bronzului de la Cornești-Iarcuri este cea mai mare astfel de structură preistorică identificată până în acest moment în Europa. Acoperind o suprafață de aproximativ 1764 ha fortificația este compusă din 4 valuri de pământ cu șanțuri de apărare, cu o vechime de aproximativ 3500-3300 de ani.
Primele cercetări arheologice ale acestui monument au avut loc în anul 1939, fiind efectuate de către Marius Moga, fost cercetător și director al Muzeului Banatului din Timișoara.
După 68 de ani, cercetările au fost reluate sub conducerea regretatului dr. Alexandru Szentmiklosi care a reușit cooptarea mai multor instituții prestigioase din Europa.
Întâlnirea de joi are ca subiect prezentarea principalelor rezultate ale cercetărilor arheologice demarate în 2007 și continuate până în prezent, investigații care au furnizat informații prețioase cu privire la datarea structurii, a arhitecturii vremurilor și a locuirii din cadrul acestui complex monumental.
© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down