Joi, 16 mai 2019, de la ora 19,00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia va avea loc vernisarea expoziției de grafică semnată de Iosif Stroia și intitulată Out of Time. Vor vernisa prof.univ.dr. Mircea Mihăieș și asist.univ.dr. Maria Orosan Telea.
O realitate alternativă în afara timpului ”Faptul că în liceu am îndrăgit fizica explică preocupările mele din domeniul graficii de acum… Le-am lăsat de-o parte când i-am întâlnit pe Deliu Petroiu, Simion Lucaci și mai apoi pe Nuțiu Romul, profesorul coordonator de la Facultatea de Desen Timișoara…”, mărturisește artistul.
Acum 16 ani a aflat despre maniera de generare a unei realităţi alternative şi s-a familiarizat cu o serie de termeni ca twister şi spinner, termeni folosiţi în matematicile superioare, și care se regăsesc în preocupările grafice prezentate.
”(…)Altfel spus, particulele care alcătuiesc realitatea noastră nu sunt stabile în raport cu propria noastră realitate. Se poate demonstra astfel ca un quarc face legătura cu o altă realitate şi asta în mod regulat. Deci există o punte între realitatea noastră şi alte realităţi. Unii teoreticieni vorbesc despre aceste alte realităţi sub termenul generic de haos… Am citit despre aceste noţiuni şi le amintesc aici ca să înţelegeti ca şi mine, citind printre rânduri, cum a devenit atât de interesant să le transform în desene, folosind creioane colorate, cerate sau pastel”, eplică Iosif Stroia.
Graficianul Iosif Stroia este ilustratorul coperții revistei BAS. British and American Studies, publicație indexată în baze de date internaționale prestigioase, ce apare anual și cuprinde o selecție a lucrărilor prezentate anul acesta în cadrul celei de-a XXIX-a conferințe internaționale omonime. Anul acesta conferința are loc între 16-18 mai, la ea participând aproximativ 100 de specialiști (atât din Europa, cât și din Asia, America și Africa de Sud). Astfel, pe simezele Muzeului Național al Banatului vor fi expuse 60 de lucrări de grafică, expoziția rămânând deschisă până în 16 iunie.
Iosif Stroia s-a născut în 29 aprilie 1951 la Orăștie, județul Hunedoara. Este absolvent al Facultății de Desen din Universitatea Timișoara în anul 1975, clasa prof. Romul Nutiu. Din 1978 s-a specializat în tipar offset la Arad, iar din 1999 este asociat la tipografia Poudique din Arad și la editura Nigredo. A avut o serie impresionantă de expoziții personale, între care amintim: 1983, Galeria ALFA Arad, România. 1985, Galeria ALFA Arad România. 1994, Centrul Cultural Român din Budapesta, Ungaria. 1995, Galeria ART (Viorel Stirbu) Timișoara, România. 1995, Galeria Națională DELTA Arad, 2002, Expozitia “Calea – Der weg – Fragmente” Galeria MELNIKOW, Heidelberg, Germania. 2006, Galeria “Mu-Terrem” Debrecen, Ungaria.2008, Pecs, Galeria Municipala, Ungaria. 2010, Galeria Triade, Timişoara, România. 2014, Nurnberg, Tiny Griffon Gallery. Între 1983-1989 este membru al cineclubului “Atelier 16”, (Kinema-Ikon) Arad, condus de Gheorghe Sabău, unde a realizat filmul “Autoportret”.