Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

Expoziția Instaurarea Administrației Românești în Banat

Durata evenimentului

începutul evenimentului
sfârşitul evenimentului

Consiliul Județean Timiș în colaborare cu Muzeul Național al Banatului vă invită să vizitați în foaierul Palatului Administrativ – Consiliul Județean Timiș, expoziția foto-documentară Instaurarea Administrației Românești în Banat. Județul Timiș-Torontal și Caraș-Severin.

Proiectul expozițional este realizat de Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă Plastică Lugoj, Muzeul Banatului Montan Reșița, Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, Mitropolia Banatului, Episcopia Ortodoxă a Caransebeșului, Serviciul Județean Timiș al Arhivelor Naționale, Serviciul Județean Caraș-Severin al Arhivelor Naționale și Serviciul Județean Mehedinți al Arhivelor Naționale și se înscrie în ciclul manifestărilor dedicate sărbătoririi Zilei Județului Timiș.

Expoziția surprinde, în imagini sugestive, evenimentele care s-au derulat în spațiul bănățean începând cu sfârșitul primei mari conflagrații mondiale: intrarea în disoluție a structurilor militare și administrative ale monarhiei dualiste; constituirea și activitatea consiliilor și gărzilor naționale; constituirea Sfatului Poporului; prezența militară sârbă și franceză; disputa româno-sârbă pentru apartenența zonei în cadrul Conferinței de Pace de la Paris; contribuția românilor bănățeni la organizarea și desfășurarea Marii Adunări Naționale de la Alba-Iulia. Cea mai mare parte a expoziției este dedicată procesului de instaurare a administrației românești în spațiul bănățean revenit României după Conferința de Pace de la Paris, fiind prezentate fotografii și documente, multe dintre ele inedite, din colecțiile muzeale și arhivistice menționate mai sus. De asemenea, expoziția oferă informații interesante despre reformele guvernului român în anii imediat următori constituirii statului național unitar: legiferarea votului universal, reforma agrară din 1921 și adoptarea Constituției din 1923.

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down