Program de vizitare: Miercuri - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis luni și marți)

intrare gratuită pensionari

Muzeul Național al Banatului îi invită pe toţi pensionarii să viziteze gratuit expozițiile, sâmbătă, 1 octombrie 2022, în intervalul orar 10:00-18:00.

Organizaţia Naţiunilor Unite, prin Rezoluţia nr. 45/106 din 1991, a instituit “Ziua Internaţională a Vârstnicilor”, zi care se sărbătoreşte în fiecare an la data de 1 octombrie, de toate ţările membre.

De fapt, ce înseamnă “să fii vârstnic”? Fiindcă “a fi vârstnic” este o situare nu doar biologică. Este şi una socială. Este şi una psihologică. Vârstnicul de acum 30 de ani este considerat astăzi o persoană puţin trecută de tinereţe. “A fi vârstnic” poate că nu e decât un anotimp mai îndelungat, o “vară indiană” în care persoanele respective ar trebui să se simtă utile, adică preţuite de societate.

Și, ca să revenim la ziua de astăzi, vă spunem că solicitarea gratuității în muzee a pensionarilor a fost elaborată de Ministerul Culturii urmare a solicitării Uniunii Generale a Pensionarilor, precum și a Consiliului Național al Organizațiilor de Pensionari și Persoane Vârstnice, în sensul acordării gratuității la vizitare pentru pensionari, în ziua de 1 octombrie 2022.

#mnab #ziuainternationalaavarstnicilor

Expoziție de fotografie „Descoperă Timișoara ascunsă”

Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș vă invită să descoperiți Timișoara ascunsă.
În mansarda B2 a Bastionului Theresia va fi vernisată miercuri, 14 septembrie, de la ora 18, o expoziție cu fotografii reprezentative pentru Timișoara.

Expoziția este realizată în colaborare cu Diana Cristea și Silviu Năstase. Vizitatorii vor avea ocazia să afle informații mai mult sau mai puțin cunoscute despre 15 clădiri alese de artiști pentru a fi dezvăluite publicului. Culegerea de texte o semnează Iasmina Mioc.

Tot atunci va fi lansat și albumul de fotografii al expoziției, pe un fundal sonor special, susținut de „Incanto Quartetto”.

Expoziția ,,Descoperă Timisoara ascunsă” va putea fi vizitată la Bastionul Maria Theresia din strada Martin Luther, nr. 4, în perioada 15 septembrie – 1 octombrie, de marți până duminică în intervalul orar 10.00-18.00.afiș descopera timișoara ascunsă

Afiș Fenomenul TimișoaraAfiș Fenomenul Timișoara

„Fenomenul Timișoara. 1965 – 1989.”

Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș organizează o expoziție-tribut primului oraș liber de comunism din România. „Fenomenul Timișoara. 1965 – 1989.” este un eveniment despre orașul formațiilor beat, rock și jazz, despre teatrele studențești și de amatori, cenaclurile literare, avangarda artelor plastice (1.1.1., Sigma 1), cinecluburi, discoteci, PM 6 și Tim Rock festival, Radio Europa Liberă, influența occidentului, modă, literatura interzisă, aspecte care au generat o rezistență la îndoctrinare prin cultură alternativă.

„Fenomenul Timișoara. 1965 – 1989.” aduce o colecție de peste 200 de fotografii, afișe vechi, unele semnate de artiști, viniluri, casete audio, benzi, magnetofon, radiocasetofon și pick-up vintage, reviste. Toate pot fi văzute timp de două săptămâni în mansarda B2 a Bastionului Maria Theresia.

Vernisajul „Fenomenul Timișoara. 1965 – 1989.” va fi marți, 13 septembrie, la ora 19.00, în mansarda B2 a Bastionului Theresia. În deschiderea vernisajului va susține un scurt moment artistic formația rock Fără Filtru.

#mnab #muzeulnationalalbanatului #expozitiitimisoara #fenomenultimisoara

Muzeul Național al Banatului împreună cu Consiliul Județean Timiș organizează cea de-a IV-a ediție a Festivalului Medieval al Castelului Huniade. Armuri lucitoare, cai, tabere de război, spade, topoare, tunuri și puști, oșteni de rând și floarea cavalerilor, bucătari pricepuți, frumoase domnițe și meșteri vestiți, menestreli și comedianți, precupeți și nobili de seamă: puteți vedea toate acestea în perioada 22 – 24 iulie, în parcul Castelului Huniade din centrul Timișoarei, readuse la viață de către numeroase grupuri de reconstituire istorică partenere, din România și din străinătate.

Expoziția „150 de ani de la întemeierea Muzeului Național al Banatului” este una cronologică și conține peste 150 de obiecte de patrimoniu, de o valoare inestimabilă, multe dintre ele vor putea fi văzute de public pentru prima dată. Evenimentul ilustrează activitatea tuturor secțiilor Muzeului Național al Banatului, de la înființarea instituției în anul 1872 până în prezent.

Îndrăgostiți de amintiri” este o expoziție realizată în urma concursului organizat de Muzeul Național al Banatului, competiție cu același nume. Este formată din 40 de fotografii care ilustrează dragostea, așa cum este ea văzută de participanții la concurs.

O privire spre viitor – 100 de ani de la nașterea lui Pier Paolo Pasolini” este o expoziție de fotografie ce va cuprinde și proiecții de film, precum și videoclipuri inedite din viața lui.

Ştefan Popa Popa ’S este un important reprezentant al artei plastic contemporane. Pentru marele său talent, precizia şi viteza de lucru, a obţinut numeroase premii naţionale şi internaţionale.

Muzeul Popa’S face parte din cadrul Compartimentului Arte –Vizuale, a Muzeului Naţional al Banatului şi se află în Bastionul Theresia (în curtea bastionului).

În muzeu pot fi văzute caricaturi, fotografii, scrisori, documente şi distincţii importante.

Expoziția deschisă la Bastionul Maria Theresia în perioada 5 iulie – 31 august 2022, expoziția stradală cu panourile informative din cele 18 locații emblematice ale cartierului Cetate, dar și aplicațiile online, mobile și de realitate augmentată și virtuală prin intermediul cărora publicul poate regăsi poveștile vechi și noi ale Timișoarei online și poate chiar „călători” în vechiul cartier Cetate, cu ajutorul realității virtuale.

În premieră pentru Timișoara, Muzeul Național al Banatului va expune o serie de portrete nobiliare, piese de mobilier, textile și accesorii vestimentare aparținând mai multor familii cu tradiție ale orașului. Acestea au fost achiziționate în ultimii doi ani de instituția noastră cu sprijinul Consiliului Județean Timiș sau reprezintă donații, iar acum fac parte din expoziția „Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate”. Vernisajul are loc miercuri, 18 decembrie 2019, la ora 12, în mansarda B1 a Bastionului Theresia.

Expoziția organizată de Muzeul Național al Banatului este o incursiune captivantă în istoria culturală și socială a Timișoarei moderne, ilustrată prin intermediul valoroaselor exponate deținute de instituția timișoreană, din colecțiile Secției de Istorie și ale Compartimentului de Arte Vizuale. Pe lângă obiectele expuse în premieră, expoziția mai conține și piese care n-au mai fost expuse de mai bine de zece ani, din momentul închiderii expozițiilor permanente ale muzeului din Castelul Huniade.

Sutele de obiecte aparțin perioadei dintre sfârșitul sec. al XVIII-lea și primele decenii ale sec. al XX-lea. Expoziția ilustrează aspecte legate de dezvoltarea societății și culturii timișorene, de la momentul istoric al emiterii Diplomei de oraș liber regesc în anul 1781 și până la intensa activitate culturală și socială de pe malurile Begăi din anii interbelici. Printre obiectele de tezaur național care vor putea fi admirate în cadrul expoziției se numără velocipedul tipul penny-farthing patentat în anul 1883, procesul-verbal al adunării de constituire a Societății de Istorie și Arheologie (25 iulie 1872), album dedicat primarului Telbisz Károly cuprinzând fotografiile funcționarilor Primăriei Timișoara (1885) dar și medalii și diplome.

„Tezaurul Muzeului Național al Banatului. Timișoara: ipostaze ale devenirii unei metropole europene. Cultură și societate” poate să fie admirată de marele public între 19 decembrie 2019 și 29 februarie 2020. Elevii, studenții și pensionarii beneficiază de acces gratuit, iar pentru adulți biletul de intrare este 5 lei. Programul de vizitare este de marți până duminică, între orele 10 și 18.

Vă așteptăm!

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down