Program de vizitare: Marti - Duminica: 10:00 - 18:00 (închis lunea)
Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș găzduiește expoziția itinerantă „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte”.
Expoziția este cu caracter itinerant și vă propune o incursiune în istoria industrială a Banatului de Munte, prezintată într-o manieră foto-documentară istoria industriei zonei, dar și tradiția și cultura multietnică a acestei regiuni. Imaginile inedite din cadrul expoziției „Oțel incandescent și coșuri fumegânde. 300 de ani de istorie industrială în Banatul de Munte” redau evoluția centrelor urbane metalurgice din Caraș – Severin, Reșița devenind cel mai cunoscut dintre ele, atât din punct de vedere al produselor fabricate, cât și din punct de vedere al intensități vieții industriale. Patrimoniul industrial și tehnic al Banatului Montan este unul mai puțin cunoscut publicului și de aceea această expoziție reprezintă o șansă unică de cunoaștere a acestuia, sub toate aspectele evoluției sale.
Expoziția este promovată de către Muzeul Județean de Etnografie și al Regimentului de Graniță Caransebeș, susținut de către Consiliul Județean Caraș-Severin și este organizată de către Muzeul Central al Șvabilor Dunăreni din Ulm, Germania.
Conferințele Mansardei Tereziene
Provocarea lunii noiembrie la MNaB
Muzeul Național al Banatului vă provoacă și de această dată să luați parte la una dintre ineditele conferințe ale secției Arheologie.
„Conferințele Mansardei Tereziene” vin către publicul timișorean cu 2 specialiști ai epocii romane de la noi din țară, cercetători care ne oferă posibilitatea să cunoaștem mai bine importantul sit arheologic: Praetorium – Mehadia (jud. Caraș- Severin).
În cadrul acestei conferințe subiectul dezbătut este reprezentat de „Prezentarea rezultatelor arheologice sistematice din ultimul deceniu de la castrul de la Praetorium- Mehadia (jud. Caraș- Severin) a lect. Univ. dr. Simona Regep și lansarea de carte a dr. Iulian Lalescu – „Castrul și așezarea vicană de la Mehadia. Contribuții arheologice.”.
Vă invităm așadar, vineri, 18 noiembrie 2022, începând cu orele 11:00, în mansarda B1 a Bastionului Maria Theresia.
Un eveniment organizat și coordonat de dr. Călin Timoc.

Muzeul Național al Banatului în colaborare cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Uniunea Sârbilor din România și Asociația pentru Cultură Bănățeană, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, organizează „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara (1836-2021)”.

Expoziția este prima de acest fel organizată la Muzeul Național al Banatului din Timișoara. Aceasta reunește o colecție inedită de exponate aflate în patrimoniul Episcopiei Ortodoxe Sârbe de Timișoara, cât și al parohiilor sârbești din Timișoara, respectiv în colecții private. Obiectele expuse oferă o trecere în revistă a celei mai vechi forme de manifestare culturală organizată a sârbilor din Timișoara, care a debutat în anul 1836 și se desfășoară neîntrerupt de mai bine de 185 de ani. Prin aceasta, se evidențiază rolul sârbilor din Timișoara în peisajul multicultural și multietnic al Banatului.

Între exponate se evidențiază procesele verbale ale Comunității Ortodoxe din Cetate conținând decizia de a introduce „cântarea armonică” la Catedrala (Sârbă) în anul 1836, copia primei Liturghii pentru patru voci bărbătești din acea vreme, partituri de epocă în manuscris, Statutul Reuniunii de Cântări Sârbe (Srpska Pevačka Družina) din anul 1867, drapelul Reuniunii realizat în 1894, Insignele corului „Zora” din anul 1903, panouri aniversare, programe de concert, afișe, costume de cor, diplome, premii și distincții, portrete de personalități.

Expoziția este realizată în parteneriat cu Episcopia Ortodoxă Sârbă de Timișoara, Uniunea Sârbilor din România și Asociația pentru Cultură Bănățeană.

Autorii expoziției sunt Dejan Popov, vicepreședintele Uniunii Sârbilor din România și Zoran Markov, șeful secției de Istorie din cadrul Muzeului Național al Banatului.

Vernisajul expoziției va avea loc vineri, 18 noiembrie, de la ora 19, în mansarda B2 a Bastionului Theresia și face parte din programul evenimentelor dedicate „Zilelor Culturii Sârbe”. Expoziția „185 de ani de cânt coral al sârbilor din Timișoara (1836-2021)” va fi deschisă în perioada 18 noiembrie – 18 decembrie 2022.

GALA „STELE ROMÂNEȘTI”

Muzeul Național al Banatului cu sprijinul Consiliului Județean Timiș aduce pe scena Teatrului Național Timișoara o parte din strălucirea unor personalități care au marcat viața artistică și culturală din țară. Gala „Stele Românești” este evenimentul organizat în data de 10 noiembrie 2022, care îl are ca protagonist pe nimeni altul decât Mircea Baniciu.

Artistul Mircea Baniciu este o voce inconfundabilă care a străbătut generații și a traversat epoci, o voce care transmite o imensă bucurie și prin care a împărtășit de fiecare dată talentul și capacitatea creativă. Pentru că Mircea Baniciu a dat enorm publicului în cei peste 50 de ani de carieră, a venit momentul ca şi noi să-i dăm ceva înapoi şi să-l omagiem așa cum se cuvine, printr-un un eveniment special, dar relaxat, realizat cu mijloacele artei spectacolului şi ale industriei de entertaining.

Gala „Stele Românești”, care îl are protagonist pe Mircea Baniciu la Teatrul Național din Timișoara (locul in care a debutat, de fapt), face parte dintr-o serie de evenimente concept dedicate acelor personalităţi care au atins maturitatea profesională, au reprezentat România în lume şi au adus o contribuţie importantă  în domeniul lor de activitate. Prin urmare, și de această dată, cel sărbătorit se va afla în postura …invitatului special la un un eveniment exclusivist, înconjurat de prieteni, colaboratori, oameni apropiaţi dar şi de oficialităţi sau reprezentaţi ai națiunii de care a rămas atât de legat. Pe parcursul a 3 ore, vom asista la o avalanșă de surprize, în egală măsură pentru protagonist și pentru public, pentru că Gala îşi propune să fie o incursiune subiectivă şi sentimentală atât în viață profesională cât și în cea personală a veșnic tânărului menestrel sub forma unui spectacol la care conspiră familia, prietenii de-o viață și partenerii de scenă, trecând de la performanțe la provocări.

Amfitrionul acestei seri a emoțiilor va fi Horia Brenciu.

Organizat de Muzeul Național al Banatului, evenimentul beneficiază de susținerea financiară a Consiliului Județean Timiș și este produs de ASIS Mapamond, în coproducție cu TVR. Accesul în sala Teatrului Național Timișoara, pe bază de invitații confirmate anterior, se face începând cu ora 18.00, cu primirea invitaților pe covorul roșu. Spectacolul începe la ora 19.00 și este înregistrat de TVR Timișoara iar prin confirmarea participării cei prezenți își dau acordul de preluare a imaginilor.

Concert – lecție la Bastion!
Muzeul Național al Banatului vă așteaptă sâmbătă, 29 octombrie, de la 11:00, la un concert – lecție. Devenite tradiție în practica Departamentului de Pedagogie Muzeală, concertele se adresează elevilor cu vârste între 5 și 10 ani.
Atmosfera caldă de final de octombrie ne aduce bucurie şi ne aminteşte cu precădere de anii copilăriei, de emoţia aşteptării lecției de muzică sau de melodiile preferate, de clipa la care visam să-l întâlnim pe artistul nostru preferat. În acest sens, vom intra, preț de o oră, în atmosfera de neuitat a copilăriei, avându-i ca oaspeți pe Incanto Quartetto (Ovidiu Rusu – vioara l, Nada Petrov – vioara ll, Veaceslav Mânzat – viola, Marius Bernecker – violoncel)
Concertul – lecție se adresează copiilor între 5 și 10 ani. Lecția de sâmbătă este despre Mozart. Cu muzica lui. Va fi, deci, o lecție despre Mozart pe înțelesul celor mici. Ce veți mai învăța la lecție? Pe de o parte, câteva creații celebre ale acvestuia. Pe de altă parte, despre cum se va comporta un spectator civilizat într-o sală de concert.
Și, mai departe, vom avea și jocuri și concursuri cu și despre instrumentele muzicale din cvartet. Dar și despre viața și opera lui Wolfgang Amadeus Mozart.
Coordonator: Corina Cranciova, muzeograf
Evenimentul face parte din proiectul „Istoria muzicii bănățene în context european” și este susținut de Consiliul Județean Timiș.

Vă invităm la concurs! Concursul foto ”Cea Mai Frumoasă Casă din Banat” se adresează fotografilor amatori sau profesioniști de orice vârstă. De la copii la oameni mari! Așteptăm fotografiile voastre, ale caselor din Banatul istoric, alături de datele personale (nume, prenume, nr. de telefon) și  titlul  fotografiei (fotografiilor) cu care doriți să intrați în concurs pe adresa de mail @..

Concurenții pot participa cu cel mult 3 propuneri candidate la titlul de ”Cea Mai Frumoasă Casă din Banat” iar la sfârșitul perioadei de înscriere, juriul va alege 12 propuneri care vor intra în finală. În ultima săptămână a concursului, publicul va avea dreptul să își aleagă preferatele.

7 noiembrie e data în care vom anunța câștigătorii. ̆ e 31 octombrie 2022.

Juriul este format din: Dan Leopold Ciobotaru – arheolog, Milan Șepețan – fotograf, Corina Cranciova – muzeograf, Giulia Delcea – artist plastic și Publicul, care-și va exprima părerea prin votul acordat fotografiilor în ultima săptămână a concursului, pe pagina de facebook a MNaB.

Premiile, constând în cărți și obiecte de artă, vor fi în valoare de 15.000 lei, și vor fi împărțite astfel:

Locul I: 5.000 lei

Locul II: 4.000 lei

Locul III: 3.000 lei

Mențiuni: 3000 lei

Fotografiile finaliste, 12 la număr, vor avea ocazia de a reprezenta câte o pagină din calendarul Muzeului Național al Banatului 2023.

Care este pentru tine Cea mai Frumoasă Casă din Banat?

Concurs organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.

#mnab #concurs #ceamaifrumoasacasadinbanatIII

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș și în colaborare cu Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara vă invită să faceți „Incursiuni în Istoria Medicinei Timișorene”.

Expoziția găzduită de Bastionul Theresia din Timișoara face parte din seria evenimentelor organizate pentru a marca 77 de ani de la înființarea uneia dintre cele mai importante instituții de învățământ superior din țară – Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara.

Printre exponate se găsesc o serie de aparate și instrumente medicale, precum primul echograf cu examinare în timp real din Centrul Universitar Timișoara (1985), instrumentar chirurgical, sonda Watson folosită înainte de apariția fibroscoapelor în pediatrie, aparat pentru ozonoterapie, cărți de istoria medicinei, diplome, panouri care prezintă istoria Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș”, însoțite de o cronologie a principalelor evenimente și de portretele primilor profesori.

UMFT este universitatea care se dezvoltă împreună cu noi – cadre universitare și studenți. Doar împreună putem duce mai departe tradiția și doar împreună putem dezvolta și pregăti universitatea noastră să răspundă cât mai bine nevoilor actuale de educație universitară în Medicină. Împreună și fiecare dintre noi suntem Universitatea de Medicină și Farmacie „Victor Babeș„ din Timișoara”, a declarat rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Victor Babeș” din Timișoara, prof. dr. Octavian Crețu.

Vernisajul expoziției „Incursiuni în Istoria Medicinei Timișorene” are loc joi, 13 octombrie, de la ora 18.00, în holul Bastionului Theresia, strada Martin Luther, nr. 4. Participarea la vernisaj se face exclusiv pe bază de invitație. Vizitarea expoziției, începând cu 14 octombrie, este gratuită.

„Incursiuni în Istoria Medicinei Timișorene” va putea fi vizitată până în 11 noiembrie, 2022.

E octombrie, culorile sunt tot mai frumoase în natură, toamna e un nou început. La fel și în spațiile noastre.
🧹🧺Expozitiile vechi pleacă, iar noi ne pregătim pentru o expunere nouă. Mansardele sunt în mari (re)faceri.

🍾Fie vremea cum o fi, noi vă așteptăm – cu surprize – abia de vineri (de la ora 16:00).
#mnab #muzeulnationalalbanatului

Suntem bucuroși să anunțăm cel mai important eveniment dedicat caricaturii mondiale. Salonul Internațional de Caricatură de Presă și Arte Vizuale Satirice va începe pe 14 octombrie la Timișoara, în spațiul Muzeului Național al Banatului din incinta Bastionului Theresia. Aflat la cea de-a X-a ediție, salonul marchează puntea de legatură dintre generația actuală și cea viitoare. Vor fi expuse și lucrări ale școlilor de artă pentru copii de pe diferite continente cu mesaje foarte puternice, adresate întregii lumi.
Ștefan Popa POPA’S organizează una dintre cele mai mari expoziții de artă vizuală satirică din lume, în care nu mai puțin de 1200 de metri pătrați vor găzdui operele celor 525 de artiști din 50 de țări, respectiv de pe 6 continente.
În cadrul vernisajului online din 14 octombrie orele 16:00 (RO), Președintele Salonului Internațional, Antonio Calderon de Jesus va anunța nominalizații și premianții Ediției a X-a. Deschiderea salonului va fi transmisă live, pe Facebook / Ștefan Popa POPA’S.
Eveniment organizat cu sprijinul financiar al Consiliului Județean Timiș.
¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬¬___
Ștefan Popa POPA’S este cunoscut ca fiind cel mai rapid caricaturist din lume, omologat de Guinness Book of Records în 1995, și „omul care a bătut calculatorul cu 4 secunde”. În Guinness Book, artistului i se recunosc meritele de a face 131 de caricaturi, după model, în interval de o oră. Deține recordul de anduranță și la timpul petrecut desenând, 10 zile și 10 nopți, realizând în tot acest timp aproape 3000 de caricaturi color.

afiș Igriș

Expoziția „Mănăstirea cisterciană de la Igriș, 1179 – 1500, din perspectiva cercetărilor arheologice”

Muzeul Național al Banatului, cu sprijinul Consiliului Județean Timiș, aduce în fața vizitatorilor parte din măreţia a ceea ce a fost odinioară mănăstirea cisterciană Egres.

Expoziția „Mănăstirea cisterciană de la Igriș, 1179 – 1500, din perspectiva cercetărilor arheologice” va prezenta cercetările arheologice sistematice (2016 – 2017 și 2019-2021) realizate de arheologii Muzeului Național al Banatului în colaborare cu Institutul de Arheologie al Universității Catolice ”Pázmány Péter” din Budapesta, precum și cu alte instituții academice din România (Institutul de Arheologie “Vasile Pârvan” al Academiei Române din Bucureşti (2016-până azi), Muzeul Judeţean de Istorie şi Artă Zalău (doar în 2016).

Vor fi expuse obiecte găsite în timpul cercetărilor arheologice de la Igriş, fragmente arhitecturale provenite de la ancadramente de fereastră, ancadramente de portal, fragmente de chei de boltă şi segmente de coloane şi capiteluri, precum şi elemente decorative din piatră care au înfrumuseţat edificiul mănăstiresc.

Vernisajul este programat joi, 15 septembrie, de la ora 18.00, în mansarda B1 a Bastionului Theresia. Expoziția va putea fi vizitată până în 16 octombrie.

© 2021 - All rights reserved MNaB 2021
homephone-handsetcrossmenuchevron-down