Între anii 1920 și 1944, biopolitica și eugenismul au primit sprijin oficial în România, așa cum s-a întâmplat de altfel în întreaga Europă și în Statele Unite. Altfel spus, românii au încercat și ei să își creeze propria rasă superioară.
Eugenismul este o teorie socială care susține îmbunătățirea geneticii umane prin diferite mijloace (de intervenție). Scopurile declarate sunt acelea de a crea oameni mai sănătoși, mai inteligenți, economisirea resurselor societății și curmarea suferinței umane. De la bun început, programul eugenic de a crea o populație românească sănătoasă a fost plasat în cadrul mai larg al unei campanii biopolitice de realizare a unui protecționism național și al construcției națiunii însăși.
Astfel, Muzeul Național al Banatului vă invită duminică, 10 noiembrie, ora 11:00, la Casa Adam Müller, pentru vernisajul expoziției tematice „Știință şi etnicitate II: Biopolitică şi eugenism în România, 1920-1944”, organizată împreună cu Centre for Medical Humanities, Oxford Brookes University, Forumul Democrat al Germanilor din Banat, Comunitatea Evreilor din Timișoara, Ambasada Israelului București.
Această expoziție documentează complexul program biopolitic și eugenic folosit cu scopul de a crea o nouă familie și națiune română prin management științific, atât la nivel individual cât și colectiv. Folosind materiale puțin cunoscute marelui public, această expoziție ilustrează măsura în care agenda națională a redefinit proiectele științifice în România. Popularitatea biopoliticii și eugenismului în perioda interbelică și în cea a celui de al doilea război mondial nu poate fi contestată, dar efectele acestei popularități rămân a fi cercetate de acum înainte.
Expoziția încurajează atât publicul general cât și specialiștii să reflecteze critic asupra acestor idei fără a ezita, însă, să recunoască rolul central ocupat de biopolitică și eugenism în istoria României în perioada 1920-1944.
Curator: Marius Turda (Oxford Brookes University)
Un eveniment finanțat de Consiliul Județean Timiș.
Expoziția este deschisă până pe 15 Decembrie 2019, iar accesul este GRATUIT.